jeszcze apropo kotów Dodano: 2011-10-06 23:14 Zmieniono: 2011-10-06 23:16
Zapomniałaś dodać, że w średniowieczu koty palono żywcem lub krzyżowano, podobnie jak ich właścicieli, którzy byli podejrzani o czary. Przyczyniło się to w dużym stopniu do zwiększenia populacji szczurów i w efekcie do wybuchu epidemii dżumy, która zdziesiątkowała ludność.
Dlatego koty później wróciły do łask.
Napisałam to ja - właścicielka czarnego kota (a może raczej to kot ma mnie
), która wcale nie ma przez to więcej pecha, niż miała dotychczas
I jeszcze jedno: koty nie są wredne! Po prostu mają własne zdanie i tyle!
A poza tym mają własne bóstwo - Bastet <lol>
Dodano: 2011-10-07 00:12
Nigdy nie miałam kota ze względu na dużego psa który nie przepadał za kotami choć nie był uczony agresji... Mam jednak znajomych co mają koty i z opserwacji wnioskuję, że to bardzo mądre stworzenia.
koty Dodano: 2011-10-07 12:41
właśnie ;D czarny kot przynoszący pecha to mit, a ze były palone to dodałam pozdr Ciebie i Twojego kota ;D
jeszcze apropo kotów Dodano: 2011-10-07 21:24
| sphinxia napisał(a): |
| Zapomniałaś dodać, że w średniowieczu koty palono żywcem lub krzyżowano, podobnie jak ich właścicieli, którzy byli podejrzani o czary. Przyczyniło się to w dużym stopniu do zwiększenia populacji szczurów i w efekcie do wybuchu epidemii dżumy, która zdziesiątkowała ludność.
Dlatego koty później wróciły do łask. Napisałam to ja - właścicielka czarnego kota (a może raczej to kot ma mnie ), która wcale nie ma przez to więcej pecha, niż miała dotychczas
I jeszcze jedno: koty nie są wredne! Po prostu mają własne zdanie i tyle! A poza tym mają własne bóstwo - Bastet <lol> |
W średniowieczu z kociego futra szyto ubrania... Skór również używano do wystroju wnętrz. A co robiono z pozostałością kotka? Niestety często można go bylo znaleźc na stole.
Podobno Włosi i Hiszpanie bardzo cenili sobie kocie mięso i porównywali go króliczego...
Niestety, taki to smutny los mieli nasi przyjaciele w średniowieczu